Psykisk helse

BLIR DU STYRT AV NOEN ANDRE?
20 TEGN PÅ AT DU BLIR MANIPULERT
Vi har alle blitt manipulert en eller annen gang, det er en del av menneskets natur. Barn manipulerer foreldre, advokater manipulerer juryer og selgere manipulerer kjøpere. Men når manipulasjonen går for langt, kan den være destruktiv. Hvis en manipulator styrer livet ditt, står din egne mentale helse i fare. Tror du at du blir manipulert? Her er 20 tegn og atferder som du må være obs på.
DU BLE SJARMERT – I STARTEN
De fleste manipulatorene starter med å pøse på med sjarm. Sjarmering er den foretrukne taktikken blant mesterne innenfor psykologisk manipulasjon: psykopater, narsissister og machiavelliske mennesker. En manipulator får deg kanskje til å føle deg vel når du er sammen med dem, ved å overøse deg med komplimenter, gaver og tjenester, men sjansen er, at de bare ønsker å lære dine svakheter, og venter på det rette tidspunktet til å ta kontrollen.
DIN OPPMERKSOMHET ER PÅKREVD
En manipulator krever oppmerksomhet. De får det til å framstå som om de er et offer, spiller syk eller skaper drama for å holde deg fokusert på dem og deres behov. Hvis du er en empatisk og omsorgsfull person, kan du kanskje være et lett offer for denne typen skjult aggressiv atferd, som tillater en manipulator å få makt over deg.
DU FØLER DEG FORPLIKTET
Hvis en manipulator gjør deg en tjeneste, føler du deg kanskje forpliktet til å gjengjelde deres innsats – om og om igjen. Machiavelliske og andre personlighetsforstyrrete mennesker vil alltid minne deg på den gangen de gjorde noe for deg.
DU HAR BLITT MANIPULERT TIDLIGERE
Ofte klarer ikke mennesker som er i et manipulerende forhold å gjenkjenne manipulasjon, fordi de aldri har opplevd noe annet. Noen som har vokst opp med manipulerende foreldre eller har tendenser til gjensidig avhengighet, vil kanskje tro at manipulasjon er en normal del av et forhold.
FØLELSENE DINE BETYR IKKE NOE
Drevne manipulatorer pleier å ha lite empati for andre. Men selvsagt, om det passer deres behov, kan de lett late som om de bryr seg. Denne mangelen på empati, eller likegyldige atferden, er et karaktertrekk som konsekvent går igjen i mørke personligheter.
SKYLDFØLELSE: DU ER ALLTID LEI DEG
En manipulator unngår skyld og flytter ansvaret – og straffen – over på deg. De holder deg ansvarlig for sin lykke og suksess, og det er din feil om noe ikke går bra.
DINE BEHOV HAR IKKE PRIORITET
Manipulatorene blir motivert av sin egen suksess, og ikke din. Psykologen George Simon, forfatter av In Sheep’s Clothing, definerer denne atferden som selektiv uoppmerksomhet: manipulatoren velger å ignorere dine anmodninger og er uvitende om dine ønsker. Ved å antyde at dine behov ikke er viktig, gir de mer makt til seg selv. I et normalt forhold blir behovene til begge individene møtt, men når en manipulator er i et forhold, blir behovene deres prioriteten.
DU FØLER SKAM
Manipulatorene vil bruke sarkasme og snakke nedsettende for at du skal føle deg ukomfortabel og mindreverdig til dem. De vil kanskje trekke fram gamle uhell for å minne deg på din inkompetanse. Å påføre skam er ikke unikt til narsissister og machiavelliske personer, det har lenge vært et verktøy for sosial kontroll: uthenging av kriminelle, gapestokker og steining er bare noen få eksempler.
DU TVILER PÅ DEG SELV
Din usikkerhet er et sikkert kort for en manipulator: det betyr at han kan skaffe seg kontroll. Din konstante følelsestilstand av skyld, skam og ubetydelighet vil til slutt begynne å tære på deg. Psykiateren Robin Stern beskriver denne skjeve maktbalansen som «gasslys-effekten», hvor personen som trenger lys (offeret) tillater personen som styrer lysstyrken å definere virkeligheten.
DU BLIR LØYET TIL
Manipulatorene har ingen problemer med å lyve for å beskytte seg selv eller benekte sin atferd. De vil spille uskyldig og manipulere sannheten framfor å akseptere skyld og ansvar. Når en manipulator blir tatt i en løgn, vil de bagatellisere omfanget. De kan til og med få deg til å angre på at du brakte det opp eller at du fikk dem til å lyve i utgangspunktet.
GRENSENE DINE BLIR IKKE RESPEKTERT
En manipulator forstår ikke grenser og vil definitivt ikke respektere dine. De vil trenge seg på deg, berøre deg (selv om du ikke står dem nært), stille personlige spørsmål og ta opp din plass når det passer dem. Ofre for manipulasjon har ofte svekkete grenser. Å etablere og omdefinere grensene, kan være nøkkelen til å komme seg unna en manipulator.
DU BLIR UTSATT FOR TAUSHET
Å gi noen en kald skulder er en annen vanlig manipuleringsteknikk. I manipulerende relasjoner, kan dette skje på et tidlig stadium, hvor offeret fremdeles prøver å lære hvordan de skal behage sin nye venn, sjef eller partner. At de ignorerer deg kan gi grobunn for desperasjon, siden du prøver å finne ut hva du har gjort galt og rette opp i det.
LIVET BLIR UFORUTSIGBART
I starten, kan deres uforutsigbarhet være spennende. Det er alltid et eventyr å bli kjent med noen. Men etterhvert som den inkonsekvente atferden fortsetter, blir det en utfordring og en gjettelek. «Kommer han hjem? Vil han være i godt humør? Vil han at jeg skal gjøre dette igjen, eller vil det gjøre ham sint?»
TING ER KOMPLISERT
Følelsesmessige manipulatorer vil overvelde deg med fakta, hindringer og prosedyrer for å gjøre ting så vanskelig som mulig for deg å forstå eller å gjøre. Resultatet får dem til å føle seg viktig, siden du åpenbart er mindre verdt i deres øyne.
DIN SELVTILLIT HAR ALDRI VÆRT DÅRLIGERE
Med grensene brutt, følelser oversett og evnen til å stole på noen sønderrevet, kan en følelsesmessig manipulert person bli et skoleeksempel på lav selvtillit. En dyktig manipulator vil få deg til å føle deg uelsket, redd for å gjøre egne valg og i tvil om du har evner til å utrette noe som helst.
DU STOLER PÅ FOLK
Tillitsfulle mennesker er veldig attraktive for manipulatorene. Dr. George Simon advarer at ord og kroppsspråk ikke må tas for gitt – se opp for konsekvente, sedvanlige mønstre før du bestemmer deg for å vise din tillit.
DU ER GAMMEL
De eldre er et lett mål for psykologisk manipulasjon. Sykdom eller økonomi setter dem i en sårbar posisjon. Den manipulerende mishandleren – en partner, familiemedlem eller pleier – vil bruke løgner, krenkelser, fornedrelser og muligens vold for å skape en følelse av maktesløshet og håpløshet hos den eldre som er avhengig av dem. Ifølge Verdens helseorganisasjon, ble én av seks voksne over 60 utsatt for mishandling i løpet av det forrige året; psykologisk mishandling stod for elleve prosent av de rapporterte tilfellene.
DU ER I ET FORHOLD MED EN MISBRUKER
Selv om en misbruker ikke nødvendigvis er født som en dreven manipulator, kan de adoptere et manipulerende tenkesett for å få det de vil ha. En misbruker vil flytte ansvar, lyve, finne på unnskyldninger og forvrenge tankene dine nok til at du tror du er årsaken til deres misbruk.
DU ER REDD
Frykt er et naturlig resultat av mishandling. Manipulatorene utvikler frykt hos sine ofre med sin uforutsigbarhet, sine anklager og plutselige utbrudd av verbal og fysisk mishandling. Som offer for manipulasjon, frykter du for å bli kritisert, bli løyet til og å gjøre feil. Du kan til og med også frykte for å bli forlatt av denne overkontrollerende personen i ditt liv.
DU ER IKKE DEG SELV
Hvis du får en magefølelse av at du endrer deg for å tilfredsstille en manipulator, kan du kanskje klare å komme ut av forholdet tidlig nok til å redde deg selv. Men hvis du sitter for dypt i det, er personen du en gang var da forholdet startet, godt skjult; du blir ettergivende, isolert og overmannet. Familie og venner vil se endringen og fortelle deg: «Du er ikke deg selv.»